Cupping / Moxa

Bij klachten wordt er specifiek gewerkt om blokkades op te heffen en de energiebalans te herstellen. Hiervoor maak ik ook gebruik van cupping of moxa.

Cupping

Cupping is een eeuwenoude Chinese techniek waarbij de huid vacuüm gezogen wordt. Dit gebeurt door glazen potjes of kunststof cups op de huid te plaatsen en een vacuüm te creëren. Door het vacuüm trekken de huid en spierlaag omhoog, waardoor er een betere doorbloeding en lymfecirculatie ontstaan. Hierdoor kunnen afvalstoffen sneller verwijderd worden door het lichaam. Het plaatsen van een cup op de huid kan een huidverkleuring geven, variërend van rood tot blauw/paars. Dit is normaal en komt door de sterkte doorbloeding op die plek. Binnen een paar dagen verdwijnt de verkleuring.

Glijdend cuppen

Door de huid in te smeren met olie kun je ook glijdend cuppen. Dit helpt vooral om het bindweefsel te verzachten en te versoepelen voor een betere doorbloeding. Vooral op de rug en schouders werkt deze techniek erg mooi. Na het cuppen voelt het alsof je letterlijk meer ruimte hebt gekregen in je lichaam.

Moxa

Moxa therapie is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) heeft een verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een moxastick kan boven de huid gehouden worden om het lichaam te verwarmen.
De warmte van de moxa dringt diep door tot in de huid en zal daar de energiestroom stimuleren. De toepassing hangt af van de aard van de klacht.

Moxa kan ook worden gebruikt bij stuitligging. Door moxa te gebruiken kan het kindje nog draaien mits er voldoende ruimte is. Dit is het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.